W tym tygodniu upiekłam już drugą blaszkę, bo znika z foremki w mgnieniu oka 😉
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
Składniki suche:
- 320 g mąki
- 120 g cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody
Mokre składniki:
- pół szklanki wody
- pół szklanki oleju
- 4 łyżki miodu
- jedno jajko
1. Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki, a w drugiej należy pomieszać mokre składniki. Nie używam do tego miksera.
2. Do mokrych składników należy dodać sypkie i wymieszać. Również bez miksowania, wystarczy łyżką. Na tym etapie można dorzucić garść rodzynek lub suszonej żurawiny.
3. Następny krok to posmarowanie formy masłem i obsypanie brzegów bułką tartą. Moja forma to keksówka.
4. Przekładamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika 180*C na około godzinę bez termoobiegu. Pod koniec sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe.
5. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić inną dekorację według uznania.
I gotowe! Szybkie i łatwe w przygotowaniu świąteczne ciasto do kawy!
Życzę smacznego!
Karta przepisu świątecznego pochodzi z Planera Gwiazdkowego 2019.
Brak komentarzy