Szybkie, bardzo łatwe CIASTO PIERNIKOWE - świąteczny przepis



Dzisiaj mam dla Was przepis, na bardzo łatwe do przygotowania ciasto piernikowe. Zawsze wychodzi. Nawet jeśli na co dzień nie pieczesz ciast, ten piernik na pewno Ci się uda, a w domu będzie unosił się przy tym cudowny zapach. W sam raz na ten przedświąteczny okres😊




W tym tygodniu upiekłam już drugą blaszkę, bo znika z foremki w mgnieniu oka 😉

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

Składniki suche:
- 320 g mąki
- 120 g cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody

Mokre składniki:
- pół szklanki wody
- pół szklanki oleju
- 4 łyżki miodu
- jedno jajko

1. Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki, a w drugiej należy pomieszać mokre składniki. Nie używam do tego miksera.


2. Do mokrych składników należy dodać sypkie i wymieszać. Również bez miksowania, wystarczy łyżką. Na tym etapie można dorzucić garść rodzynek lub suszonej żurawiny.

3. Następny krok to posmarowanie formy masłem i obsypanie brzegów bułką tartą. Moja forma to keksówka.

4. Przekładamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika 180*C na około godzinę bez termoobiegu. Pod koniec sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe.


5. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić inną dekorację według uznania.

I gotowe! Szybkie i łatwe w przygotowaniu świąteczne ciasto do kawy!

Życzę smacznego!

Karta przepisu świątecznego pochodzi z Planera Gwiazdkowego 2019.

Planer Gwiazdkowy znajdziesz TUTAJ












Brak komentarzy